Onderhoud parket

Afbeelding

Ligneo parket, makkelijk in onderhoud.

Trouw aan het Ligneo concept onderging uw vloer bij het begin in het atelier een unieke bewerking volgens een uniek procedé. Daardoor is en blijft uw parket makkelijk in onderhoud. Ligneo werkt de planken al af in het atelier, tot diep in het hout.
Toch staan we even stil bij volgende tips voor het lang leven van uw parket vloer.

10 Gezondheidstips voor het goede onderhoud van uw Ligneo parket vloer

 1. Onderhouden met parket zeep. Normaal onderhoud omvat het reinigen met producten die goed in het hout indringen en het hout op die manier voeden. Bekijk het concept van Ligneo [link] en u ziet het belang van een behandeling die de poriën open laat. Het hout leeft. Het hout moet kunnen ademen. Als het parket hout op die manier onderhouden wordt, dan wordt het sterker met de jaren -door verzadiging- en wordt de patine almaar mooier. Kleine beschadigingen in het hout zijn zo vrij makkelijk te corrigeren.
  Bekijk hier het Ligneo Concept
 2. Let op de luchtvochtigheid en temperatuur binnenskamers. De ideale luchtvochtigheid voor parket vloeren alsook voor uw gezondheid ligt tussen 45% en 65%, bij een temperatuur van 20° C. Hoe warmer, hoe hoger de luchtvochtigheid moet zijn. Hou rekening met een luchtvochtigheid die per graad Celsius 3% hoger ligt.
 3. Eens uw Ligneo vloer goed en wel geplaatst is, mag u de vloerverwarming gerust weer opzetten. Het beste is wel dat u de verwarming elke dag 2°C hoger zet. Geleidelijk aan dus.
 4. Beter voorkomen dan genezen. Voorzie beschermingsviltjes onder tafels, stoelen en zo nodig zetels. Neem geen rubber viltjes, want die maken strepen.
 5. Deurmatten van goede kwaliteit zijn een aanrader. Ze houden al meer dan de helft van het vuil tegen. Net zoals een andere vloer stofzuigt u het parket geregeld. Zo voorkomt u grotendeels dat vuildeeltjes de oppervlakte van uw parketvloer schenden.
 6. Hoe dweilt u uw parket vloer? Eerst stofzuigen vóór het dweilen! Zoals een andere vloer poetst u uw parketvloer daarna met water en de voorgeschreven parketzeep.
 7. Gemorste vloeistoffen verwijderen met vochtige doek. Planten zet u best niet zo op de vloer, maar in een waterdichte pot of schotel.
 8. Gebruik geen chemische of bijtende producten. Enkel aangepaste onderhouds- en reinigingproducten zijn oké.
 9. Als uw vloer grijs, grauw of vettig begint te ogen, dan is er sprake van een sterk vervuilde vloer. Dit kan gebeuren na verloop van jaren. Een intensieve reiniging is dan aan de orde. Deze dieptereiniging gebeurt met een sterk diepreinigend product dat het oude vuil naar boven brengt en verwijdert. Uw parket verdient deze behandeling bij heel intensief gebruik.
 10. Vlekken en beschadigingen.
  • het verwijderen van makkelijke vlekken: likeur, chocolade, koude koffie, koude thee, lippenstift, fruitsap, wijn wegnemen met een licht vochtige doek.
  • het verwijderen van moeilijke vlekken: alcoholstift, warme koffie of thee, urine of vet dringen niet alleen door in de bovenste laag van het parket, maar ook tot dieper in het hout. Daarom moeten ze HEEL SNEL verwijderd worden met een vochtige doek en wat zeepsop om verder doordringen in het hout te voorkomen. Als dit niet lukt, dan is een speciale vlekkenverwijderaar aangewezen.
  • beschadigingen: kleine beschadigingen in de oppervlaktelaag van uw parket kunnen meestal geretoucheerd worden met speciale herstelproducten. Door de unieke methode van Ligneo, waarbij het hout vooraf in het atelier behandeld wordt, is er geen kleurverschil te zien. Dus een putje door een scherp voorwerp of een naaldhak vormt niet echt een probleem.

Bel of mail ons meteen als u raad wil over plekken of beschadigingen. Wij geven u graag de nodige uitleg.